Sastojci:
- 1 veća tikvica
- 1 kašika soli
- 20 gr kvasca
- 300 ml mleka
- 100 ml vode
- 500 gr brašna
- 2 cela jaja
Prirpema:
Potopiti kvasac u 200 ml toplog mleka sa malo šećera da nakisne 10 minuta.
Za to vreme izrendati tikvicu i posoliti.
Ostaviti i nju 10 minuta.
Spojiti kvasac i tikvicu, pa dodati jaja, ostatak mleka i vodu pa promešati.
Dodati bršno i sve sjediniti.
Smesa treba da je gustine kao i kad pečete obične uštipke, to može da vam varira od veličine tikvice koju uzmete.
Masa ne sme biti ni preretka, jer nećete moći da vadite kašikom sve će cureti jer kašika mora biti prepuna, a ne sme biti ni pregusto da ne možete da vadite kašikom, da se previše rasteže ili čak seče. To morate više sami odokativno odrediti, pa je moguće da će moćda trebati manje ili više brašna. Brašna dodajte pola pa onda dodavajte po malo i mešajte.
Ostavite da odstoji 20 minuta pa stavite veću količinu ulja da se zagreje.
Kada bude vrelo smanjite malo pa vadite kašikom uštipke i stavljajte da se peku ravnomerno sa obe strane.
Vatru ne pojačavajte na najjače jer će izgoreti okolo a unutra neće biti pečeni, a ni nemojte previše smenjiti moraju da brboću, jer će se tako previše nauljiti.
Pečene uštipke ocedite na ubrisu, odmah posolite i poslužite.
Nema komentara:
Objavi komentar