Sastojci:
- 1,5 l vode
- 200 ml ulja
- 3 kašičice šećera
- 80 gr svežeg kvasca
- 4 kašičice soli
- 2,6 kg mekog, belog brašna + toliko da se premesi
- 100 gr posnog margarina za premazivanje jer je bila posna, a ako pravite mrsnu možete da premažete žumancetom
Priprema:
U mlaku vodu izmrviti kvasac i dodati šećer i promešati.
Dodati skoro svo brašno i mešati rukom.
Dodati so, pa skoro svo ulje, ostaviti malo da premažete okolo testo kada bude kislo.
Dodavati ostatak brašna i umesiti testo.
Premazati i premesiti sa ostatkom ulja i ostaviti da kisne dok se ne udvostruči ( slika )
Posuti radnu površinu brašnom, istresti nadošlo testo i premesiti.
Podeliti na dva dela, jedan je jedna trećina a drugi deo dve trećine.
Veći deo podeliti na 4 jednaka dela i oblikovati okrugle jufkice.
Tepsiju dobro podmazati margarinom, bolje je nego uljem jer je čvršći.
Staviti sve 4 jufke ( slika )
Trećinu testa podeliti na dva dela pa od jednog dela napraviti pletenicu oko te 4 jufke.
Uplesti onda još jednu pletenicu od pola preostalog testa, podeliti je na pola i prekrstiti preko juflice.
Od malog testa koje je preostalo na sredinu staviti polovinu oblikovano u pljostanu lopticu, pa oklo od testa koje je na kraju ostalo naprviti venac ili pletenicu.
Sad premazati sa poluotopljenim margarinom ceo slavski kolač.
Na kolač lepiti ukrase za slavski kolač.
Na sredinu pečat i na svaku veliku juflu po jedan.
U sredinu ubodete grančicu bosiljkače.
Uključite rernu dok stavljate ukrase na 200 stepeni.
Rasporedite ukrase.
Sačekajte da se zagreje rerna i stavite pogaču da se peče. Pre stavljanja izvadite grančicu da ne bi izgorela pa je posle vratite, imaćete već probušenu rupu za nju.
Ja sam pekla sat vremena jer je bila velika, ali prosek za pečenje manje pogače je oko 30 minuta.
Ukoliko vam brzo preplane odgore uvek možete staviti preko komad alu folije i nastaviti pečenje.
Pečen i još vreo slavski kolač premažite sa otopljenim margarinom, pa uvijte u veliku kuhinjsku krpu ili pamučni stolnjak.
Srećna slava!
Nema komentara:
Objavi komentar