četvrtak, 3. ožujka 2016.

Kolač sa kikirikijem

Kremast kolač sa kremom od kikirikija, sitno mlevenog i mešanog sa medom, da se dobije puter od kikirikija i umešan u krem od žumanaca. Više nego odlična kombinacija. Sigurni ćete uživati. Ovaj kolač može da se umesto kikirikija pravi sa lešnicima ili orasima, potpuno je isti postupak, a ako napravite duplu meru imaćete jednu veliku prazničnu tortu.



Sastojci za koru:
  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika kikirikija, prženog ( mleven ili seckan izaberite sami)
  • 2 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
Krem:
  • 6 žumanaca
  • 6dl mleka
  • 4 kašike šećera
  • 6 kašika brašna
  • 125gr margarina
  • 50gr šećera u prahu
  • 200gr prženog, neslanog kikirikija
  • 4 kašike ulja
  • 3 kašike meda
  • 100gr čokolade + 2 kašike ulja + 2 kašike mleka
Priprema:
Ulupati belanca u jak šne sa šećerom pa dodati kikiriki, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti.
Zagrejati rernu na 200 stepeni, pa peći koru oko 15 minuta, dok iz bele boje ne predje u svetlo braon.
veličina pleha je 35 x 30cm. Pečenu koru ohladiti i preseći po širini da se dobiju dve manje kore.
Kikiriki pomešati sa uljem i medom pa izblendirati do sitnoh praha i da se sve lepo sjedini kao puter od kikirikija.
Ako nemate blender, sameljite kikiriki na mašini za orase pa dodajte med i ulje i izmešajte.
1dl mleka, žumanca, brašno i šećer pomešati, a rpeostalih 5dl mleka staviti da provri.
Kada provri zakuvati smesu uz mešanje i kad se zgusne skloniti sa vatre i umešati smesu od kikirikija, pa ostaviti da se hladi.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu, pa mu dodavati uz miksiranje ohladjenu smesu za krem.
Smesa kad se ohladi treba da bude jako gusta i čvrsta.
Otopiti čokoladu sa uljem i mlekom, pa premazati obe kore i ostaviti da se ohladi i stegne.
na prvu koru naneti pola krema, poklopiti drugom, pa opet naneti pola krema.
Dekoracija po želji.
Ostavite 2h u frižider pa poslužite.

Nema komentara:

Objavi komentar