Čokoladna torta s brusnicama
- BISKVIT
- 3 žlice vruće vode
- 4 jaja
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100 g šećera
- 25 g gustina
- 100 g pšeničnog brašna
- 10 g kakaa u prahu
- ½ žličice samljevenog cimeta
- ½ žličice praška za pecivo
- NADJEV
- 100 g mliječne čokolade
- 100 g tamne čokolade
- 400 g brusnica iz staklenke
- 2 žlice soka od limuna
- 800 g vrhnja za šlag
- 3 vrećice kremfixa
- UKRAŠAVANJE
- 100 g tamne čokolade
Priprema biskvitnog tijesta
- U posudi pomiješajte vodu i jaja pa izmješajte električnim mikserom s metlicama na najvećoj brzini oko 2 minute.
- Gustin i pšenično brašno pomiješajte u posudi pa im dodajte i kakao, mljeveni cimet, prašak za pecivo.
- Sadržaj posude prosijte na pripravljenu smjesu s jajima i vodom pa sve kratko(oko 2 min.) izmiješajte mikserom na najmanjoj brzini vrtnje.
Pečenje torte
- Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C.
- Kalup za torte, promjera 26 centimetara, obložite masnim pek papirom.
- Biskvitno tijesto ulijte u kalup za torte.
- Kalup stavite u pećnicu i pecite oko 25 minuta. Vrijeme pečenja prilagodite vlastitoj pećnici.
- Pečeni biskvit odvojite od kalupa za torte pa ga iskrenite na rešetku za kolače obloženu masnim pek papirom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Ohlađenom biskvitu skinite pek papir na kojem se pekao pa ga vodoravno prerežite.
Priprema nadjeva
- Tamnu i mliječnu čokoladu nalomite na kockice pa ih otopite na pari u malom lončiću na slaboj vatri uz neprestano miješanje. Lončić maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Pomiješajte brusnice i limunov sok.
- Donji dio biskvitnog tijesta položite na pladanj pa po njemu raspodijelite voćnu masu brusnica. 1 centimetar ruba biskvitnog tijesta ostavite slobodnim.
- Od vrhnja za šlag i kremfixa istucite čvrst šlag.
- 2 žlice šlaga pomiješajte sa ohlađenom čokoladnom glazurom, a potom to postepeno umiješajte u preostali šlag.
- Polovinom nastalog čokoladnog šlaga namažite brusnice na biskvitu pa položite gornji dio biskvita na sve to.
- Površinu torte te njezine rubove namažite sa preostalim čokoladnim šlagom.
- Čokoladnu tortu s brusnicama ostavite sa se ohladi u hladnjaku najmanje 3 sata.
Ukrašavanje
- Čokoladu nalomite na kockice pa otopite na pari u malom lončiću na slaboj vatri uz neprestano miješanje. Otopljenu čokoladu u tankom sloju namažite na čist pladanj i ostavite da se stvrdne na sobnoj temperaturi.
- Lopaticom nastružite stvrdnutu čokolacu pa čokoladnim strugotinama pomoću vilica ukrasite tortu.
- Čokoladnu tortu s brusnicama narežite na komade i poslužite. U slast!
Nema komentara:
Objavi komentar