srijeda, 9. ožujka 2016.

Čokoladna torta s brusnicama



  • BISKVIT
  • 3 žlice vruće vode
  • 4 jaja
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 100 g šećera
  • 25 g gustina
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 10 g kakaa u prahu
  • ½ žličice samljevenog cimeta
  • ½ žličice praška za pecivo
  • NADJEV
  • 100 g mliječne čokolade
  • 100 g tamne čokolade
  • 400 g brusnica iz staklenke
  • 2 žlice soka od limuna
  • 800 g vrhnja za šlag
  • 3 vrećice kremfixa
  • UKRAŠAVANJE
  • 100 g tamne čokolade

Priprema biskvitnog tijesta

  • U posudi pomiješajte vodu i jaja pa izmješajte električnim mikserom s metlicama na najvećoj brzini oko 2 minute.
  • Gustin i pšenično brašno pomiješajte u posudi pa im dodajte i kakao, mljeveni cimet, prašak za pecivo.
  • Sadržaj posude prosijte na pripravljenu smjesu s jajima i vodom pa sve kratko(oko 2 min.) izmiješajte mikserom na najmanjoj brzini vrtnje.

Pečenje torte

  • Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C.
  • Kalup za torte, promjera 26 centimetara, obložite masnim pek papirom.
  • Biskvitno tijesto ulijte u kalup za torte.
  • Kalup stavite u pećnicu i pecite oko 25 minuta. Vrijeme pečenja prilagodite vlastitoj pećnici.
  • Pečeni biskvit odvojite od kalupa za torte pa ga iskrenite na rešetku za kolače obloženu masnim pek papirom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Ohlađenom biskvitu skinite pek papir na kojem se pekao pa ga vodoravno prerežite.

Priprema nadjeva

  • Tamnu i mliječnu čokoladu nalomite na kockice pa ih otopite na pari u malom lončiću na slaboj vatri uz neprestano miješanje. Lončić maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Pomiješajte brusnice i limunov sok.
  • Donji dio biskvitnog tijesta položite na pladanj pa po njemu raspodijelite voćnu masu brusnica. 1 centimetar ruba biskvitnog tijesta ostavite slobodnim.
  • Od vrhnja za šlag i kremfixa istucite čvrst šlag.
  • 2 žlice šlaga pomiješajte sa ohlađenom čokoladnom glazurom, a potom to postepeno umiješajte u preostali šlag.
  • Polovinom nastalog čokoladnog šlaga namažite brusnice na biskvitu pa položite gornji dio biskvita na sve to.
  • Površinu torte te njezine rubove namažite sa preostalim čokoladnim šlagom.
  • Čokoladnu tortu s brusnicama ostavite sa se ohladi u hladnjaku najmanje 3 sata.

Ukrašavanje

  • Čokoladu nalomite na kockice pa otopite na pari u malom lončiću na slaboj vatri uz neprestano miješanje. Otopljenu čokoladu u tankom sloju namažite na čist pladanj i ostavite da se stvrdne na sobnoj temperaturi.
  • Lopaticom nastružite stvrdnutu čokolacu pa čokoladnim strugotinama pomoću vilica ukrasite tortu.
  • Čokoladnu tortu s brusnicama narežite na komade i poslužite. U slast!

Nema komentara:

Objavi komentar