- BISKVIT
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 1 žlica oštrog brašna
- 250 g sitno mljevenih lješnjaka
- 1 prašak za pecivo
- 100 g maslaca
- NADJEV
- 200 g maslaca
- 300 ml mlijeka
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 2 žumanjka
- 150 g šećera u prahu
- 20 ml kruškovca (ili drugog slatkog likera)
- ČOKOLADNA GLAZURA
- 100 g čokolade za kuhanje
- 3 žličice šećera u prahu
- 1 žličica maslaca
- 2 žličice ulja
- 1 žlica vode
- UKRAŠAVANJE
- voćni žele bomboni
Priprema biskvita za lješnjak tortu
- Električnim mikserom s metlicama dobro izradite žumanjke sa šećerom u prahu. U to umiješajte sitno samljevene lješnjake i na sobnoj temperaturi omekšali maslac i još malo miješajte mikserom.
- Čvrst snijeg od bjelanjaka izradite električnim mikserom.
- U pripravljenu smjesu sa lješnjacima, ručno miješajući, postepeno dodavajte brašno, prašak za pecivo i snijeg od bjelanjaka.
- Dno kalupa za torte, promjera 24 cm, obložite pek papirom. Pek papir i rub kalupa namastite maslacem i pospite sa malo brašna.
- U kalup ulijte smjesu za biskvit.
- Pećnicu prethodno zagrijte na 170° C.
- Biskvit pecite oko 35 minuta. (vrijeme pečenja prilagodite vlastitoj pećnici)
- Kalup izvadite iz pećnice i ostavite na sobnoj temperaturi da se biskvit potpuno ohladi.
- Ohlađeni biskvit izvadite iz kalupa za torte pa ga vodoravno 2 puta prerežite kako bi dobili 3 jednaka dijela.
Priprema nadjeva
- Puding od vanilije skuhajte prema uputama sa poleđine vrećice, ali koristeći samo 300 ml mlijeka. Ostavite ga da se malo ohladi (ne potpuno).
- Žumanjke i šećer u prahu izmiješajte električnim mikserom pa smjesi dodajte liker od kruškovca i promiješajte kako bi dobili glatku kremu.
- Glatku kremu ručnom miješalicom pažljivo umiješajte u pripravljeni mlaki puding.
- Mikserom dobro izradite maslac pa ga lagano umiješajte u kremu od pudinga.
- Pripravljeni nadjev ostavite u hladnjak da se stvrdne.
- Donju biskvitnu koru premažite sa polovinom pripravljenog nadjeva pa poklopite sa srednjim slojem biskvitne kore. Srednji sloj premažite sa ostatkom nadjeva i poklopite zadnjom biskvitnom korom.
Priprema čokoladne glazure
- Čokoladu za kuhanje nalomite na kockice i pomiješajte sa šećerom u prahu i maslacem pa sve otopite na pari uz neprestano miješanje. Pred kraj dodajte ulje i po potrebi žlicu vode.
- Cijelu tortu premažite toplom čokoladnom glazurom pa ju po želji ukrasite nasjeckanim voćnim žele bombonima.
- Lješnjak tortu ostavite preko noći u hladnjaku.
Lješnjak torta je pripravljena i spremna za rezanje i posluživanje. U slast!
Nema komentara:
Objavi komentar