srijeda, 9. ožujka 2016.

Lješnjak torta



  • BISKVIT
  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 žlica oštrog brašna
  • 250 g sitno mljevenih lješnjaka
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g maslaca
  • NADJEV
  • 200 g maslaca
  • 300 ml mlijeka
  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 2 žumanjka
  • 150 g šećera u prahu
  • 20 ml kruškovca (ili drugog slatkog likera)
  • ČOKOLADNA GLAZURA
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 3 žličice šećera u prahu
  • 1 žličica maslaca
  • 2 žličice ulja
  • 1 žlica vode
  • UKRAŠAVANJE
  • voćni žele bomboni

Priprema biskvita za lješnjak tortu

  • Električnim mikserom s metlicama dobro izradite žumanjke sa šećerom u prahu. U to umiješajte sitno samljevene lješnjake i na sobnoj temperaturi omekšali maslac i još malo miješajte mikserom.
  • Čvrst snijeg od bjelanjaka izradite električnim mikserom.
  • U pripravljenu smjesu sa lješnjacima, ručno miješajući, postepeno dodavajte brašno, prašak za pecivo i snijeg od bjelanjaka.
  • Dno kalupa za torte, promjera 24 cm, obložite pek papirom. Pek papir i rub kalupa namastite maslacem i pospite sa malo brašna.
  • U kalup ulijte smjesu za biskvit.
  • Pećnicu prethodno zagrijte na 170° C.
  • Biskvit pecite oko 35 minuta. (vrijeme pečenja prilagodite vlastitoj pećnici)
  • Kalup izvadite iz pećnice i ostavite na sobnoj temperaturi da se biskvit potpuno ohladi.
  • Ohlađeni biskvit izvadite iz kalupa za torte pa ga vodoravno 2 puta prerežite kako bi dobili 3 jednaka dijela.

Priprema nadjeva

  • Puding od vanilije skuhajte prema uputama sa poleđine vrećice, ali koristeći samo 300 ml mlijeka. Ostavite ga da se malo ohladi (ne potpuno).
  • Žumanjke i šećer u prahu izmiješajte električnim mikserom pa smjesi dodajte liker od kruškovca i promiješajte kako bi dobili glatku kremu.
  • Glatku kremu ručnom miješalicom pažljivo umiješajte u pripravljeni mlaki puding.
  • Mikserom dobro izradite maslac pa ga lagano umiješajte u kremu od pudinga.
  • Pripravljeni nadjev ostavite u hladnjak da se stvrdne.
  • Donju biskvitnu koru premažite sa polovinom pripravljenog nadjeva pa poklopite sa srednjim slojem biskvitne kore. Srednji sloj premažite sa ostatkom nadjeva i poklopite zadnjom biskvitnom korom.

Priprema čokoladne glazure

  • Čokoladu za kuhanje nalomite na kockice i pomiješajte sa šećerom u prahu i maslacem pa sve otopite na pari uz neprestano miješanje. Pred kraj dodajte ulje i po potrebi žlicu vode.
  • Cijelu tortu premažite toplom čokoladnom glazurom pa ju po želji ukrasite nasjeckanim voćnim žele bombonima.
  • Lješnjak tortu ostavite preko noći u hladnjaku.
Lješnjak torta je pripravljena i spremna za rezanje i posluživanje. U slast!

Nema komentara:

Objavi komentar