petak, 11. ožujka 2016.

Torta od jabuka

Tortu od jabuka nam je poslala Božice Cundeković. Predivno prhko testo sa filom od jabuka, od testa vam ostane i za ove srca keksiće, koje kad ispečete su hrskavi i fini, mogu i posebno da se grickaju.



Sastojci:
  • 2 jaja,
  • 200 gr šećera,
  • 200 gr margarina,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 vanili šecer,
  • 100 ml ulja i
  • oštro brašno po potrebi – potrošeno nešto više od 500 gr
Fil:
  • 2 kg jabuka
  • 1 l soka od jabuka
  • 2 pudinga od vanile
  • slatka pavlaka odgore
Druga smesa testa:
  • 250 gr margarina
  • 1 kašika pavlake
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo,
  • 500 gr oštrog i mekog brašna, pomešanog
  • 2 kašike šećera
Priprema:
Sve sastojke za testo umesiti zajedno, da se dobije fina kompaktna smesa.
Uzeti kalup ili šerpu, namazati margarinom.
Testo razvući u krug, da bude veći od na posude pa ga spustiti u kalup i višak podići na ivicce kalupa i fino utisnuti.
Za to vreme zagrejati rernu na 180 stepeni i peći 25 minuta, zavisno od rerne.
Jabuke očistiti i iseći na kockice, dodati 5 kašika šećera pa prodinstati da omekane.
Jabukama dodati 800 ml soka i ostaviti da provri.
Za to vreme umutiti 200 ml soka sa pudingom od vanile i kad provri zakuvati.
Kada se malko prohladi izliti u kalup u kojem je ohladjena kora.
Ostaviti da se sve ohladi i stegne.
Po želji u fil staviti suvo grožđe.
Kada se ohladilo ulupati slatku pavlaku i premazati preko torte.
Ostatak testa razviti pa izvaditi kalupićima razne oblike i ispeći keksiće kojima možete dekorisati tortu.
Prijatno.


Nema komentara:

Objavi komentar