Sastojci:
- 2 jaja,
- 200 gr šećera,
- 200 gr margarina,
- 1 prašak za pecivo,
- 1 vanili šecer,
- 100 ml ulja i
- oštro brašno po potrebi – potrošeno nešto više od 500 gr
Fil:
- 2 kg jabuka
- 1 l soka od jabuka
- 2 pudinga od vanile
- slatka pavlaka odgore
Druga smesa testa:
- 250 gr margarina
- 1 kašika pavlake
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo,
- 500 gr oštrog i mekog brašna, pomešanog
- 2 kašike šećera
Priprema:
Sve sastojke za testo umesiti zajedno, da se dobije fina kompaktna smesa.
Uzeti kalup ili šerpu, namazati margarinom.
Testo razvući u krug, da bude veći od na posude pa ga spustiti u kalup i višak podići na ivicce kalupa i fino utisnuti.
Za to vreme zagrejati rernu na 180 stepeni i peći 25 minuta, zavisno od rerne.
Jabuke očistiti i iseći na kockice, dodati 5 kašika šećera pa prodinstati da omekane.
Jabukama dodati 800 ml soka i ostaviti da provri.
Za to vreme umutiti 200 ml soka sa pudingom od vanile i kad provri zakuvati.
Kada se malko prohladi izliti u kalup u kojem je ohladjena kora.
Ostaviti da se sve ohladi i stegne.
Po želji u fil staviti suvo grožđe.
Kada se ohladilo ulupati slatku pavlaku i premazati preko torte.
Ostatak testa razviti pa izvaditi kalupićima razne oblike i ispeći keksiće kojima možete dekorisati tortu.
Prijatno.
Nema komentara:
Objavi komentar