subota, 5. ožujka 2016.

Riblji paprikaš

Zamislite koliko mi se jela riba kad sam je sama očistila. Nisam dala da to urade u prodavnici, jer su hteli da mi naplate duplo skuplje, a ribarnice gde inače čiste ribu gratis nisu radile… I tako sam se ja dala u čišćenje, a nisam to radila godinama. Sećam se da sam sa tatom to radila dok se nisam udala. E onda sam se udala i nikad više, zanimljivo :) Uzela sam jednog hranjenog šarana ( oni su najbolji za čorbu jer su maniji, dok divlji šarani su za peći ) od 2300 gr i od njega spremila riblji paprikaš, a i ispekla nekoliko komada.



Sastojci:
  • Imala sam šarana od 2300 gr od kojeg sam uzela glavu ( obavezno očistiti škrge ), rep bez peraja i još deo do počinjanja ” potkovica”. “Potkovice” sam ispekla.
  • 3 veće glavice crnog luka
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • 1 fant za riblju čorbu
Priprema:
Ja sam sve to radila u kući, u šerpi, tako da možete i vi ,e mora to biti u kotliću da bi bilo ukusno.
Očistiti luk i iseckati ga što sitnije, jo bolje da ga izblendirate, ili ako nemate bleder da sameljete na mašini za meso.
Luku dodati 2 šolje vode i suvi zalin i staviti da se dinsta.
Po malo dodavati vode i dinstati sve dok se ne pretvori sve u kašu.
Zatim dodati papriku i fant, još vode, otprilike 1 litru i ostaviti da provri.
Kad provri spustiti ribu polako i ostaviti na laganoj vatri da krčka 30 minuta.
Ribi je dovoljno da se skuva pola sata, zato pazite sa dodavanjem vode, da ne dodate rpeviše i onda dok budete čekali da višak vode ispari riba se raspadne.
Da bi riba ostala u komadu u čorbu ili paprikaš se doda 100 ml paradajz sok ili 1 kašika sirćeta ( sirće ispari ).
Da biste dobili fini, gusti paprikaš čorbe treba da vam bude sa dva prsta iznad ribe, sve više od toga je čorba.
Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar