subota, 5. ožujka 2016.

Loptice od krompira

Fini prilog ako imate neko meso u sosu, sočnu salatu ili bilo šta uz njih što je kremasto. Idu one dobro i uz bačenu šniclu na teflon tiganj ili pohovanu, ali mnogo lepše uz sos i salatu, takodje može da se posluže uz dosta pavlake, pa ko kako voli.



Sastojci:
  • 4 veća krompira
  • 2 veće šargarepe
  • 1 celo jaje
  • 1 kašika suvog začina
  • prstohvat bibera
  • 3 kašike prezle
  • 1 jaje + prezla i brašno za pohovanje
  • ulje
Priprema:
Staviti krompir i šargarepu da se skvuaju ( takodje možete dok kuvate supu da dodate krompir i onda samo izvadite )
Kada se skuva izvaditi i ostaviti da se ocedi i ohladi.
Ohladjen krompir i šargarepu ispasirati pa dodati jaje, suvi začin, biber i prezlu.
Količina prezle može da varira zavisno koliko je krompir ocedjen ili koje je vrste, ali i tu je u pitanju jedna kašika manje ili više.
Izmešajte sve dobro pa rukom vadite smesu i izmedju dlanova oblikujte kuglice.
Ulje zagrejte u manjoj šerpici, dovoljno je da vam stane po 4 – 5 kuglica u jednoj turi, a ima ih 3 – 4.
Sipajte ulja u tu šerpicu da bude više od pola, ” sa dva prsta”.
Zato je bolja manja posuda, manje će se ulja utrošiti, a neće izgoreti i nećete morati da ga menjate jer je kuglicama dovoljno da se na jačoj vatri, ali ne na najjačoj peku nekoliko minuta, samo da se jaje okolo ispače jer je sredina već skuvana.
Pečene izvaditi na salvetu ili ubrus da se ocede.
Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar