ponedjeljak, 29. veljače 2016.

Žerbo

Madjarski kolač sa tradicijom preko sto godina. 4 sloja prhokog testa premazivanih slojem kajsije i mlevenih oraha, sa obaveznom glazurom od čokolade koja se nanosi tek kada se kolač okrene naopako. Što duže stoji on je sve mekši i lepši. Posebno se pravi za bitne svečanosti.


Sastojci:
  • 20 gr svežeg kvasca ( 5 gr suvog )
  • 150 ml mleka + 1 kašika šećera
  • 750 gr brašna
  • 2 cela jaja
  • 5 kašika kristal šećera
  • 250 gr putera ( margarina ) sobne temperature
  • 600  gr pekmeza od kajsija ( ne marmelade jer je ona gusta, redji pekmez )
  • 120 gr šećera
  • 350 gr mlevenih oraha
  • 200 gr čokolade
  • 6 kašika ulja
  • 4 kašike mleka
Priprema:
Zagrejati mleko da bude dotplo pa dodati kvasac i šećer i ostaviti da odradi.
650 gr brašna, puter sobne temperature i šećer utrljati.
Izgnječiti rukama, biće zrnasto.
Naliti preko kvasac koji je odradio, dodati jaja pa umesiti testo.
Ja sam ovaj put pravila sa margarinom jer putera nisam imala i još sam žurila pa sam odmah iz frižidera stavila margarin u brašno i mogu vam reći da sam se namučila dok sam izmesila sve, pa da znate da je mnogo efilaksnije kad je sobne temperature.
Mesite sve dok se testo ne ujednači i bude kao tvrdje kiselo testo žućkaste boje.
Meni je trebalo još 50 gr brašna da se lepo ujednači.
Staviti testo u činiju, poklopiti kesom i ostaviti pola sata, do sat u frižider.
Za to vreme pomešati šećer, pekmez i mlevene orahe.
Izvaditi testo i podeliti ga na 4 jednaka dela. Svaki deo teži 325 gr.
Razvući jedan deo uz pomoć preostalog brašna ( ostalo je još 50 gr ) na veličinu velike tepsije od rerne ( 30 x 40 cm ), namotati na oklagiju i spustiti jedan kraj na početak tepsije i samo oklagiju odmotati.


Namestiti ivice i ćoškove pa premazati sa trećinom fila.
Izbockati viljuškom.
Uraditi isti postupak sa ostale tri kore.
Zadnju koru izbosckati viljuškom pa ostaviti sve da odstoji 60 minuta.
Uključiti rernu da se zagreje na 175 stepeni i staviti da se peče oko 30 minuta.
Pečen kolač odvojiti nožem od ivica pa prebaciti naopaku u drugu veliku tepsiju i stisnuti tepsijom u kojoj se kolač pekao.
Ostaviti tako da se hladi.
Kada je kolač mlak otopiti na umerenojv atri čokoladu sa uljem i mlekom pa preliti preko kolač.
Prodrmati kolač levo – desno i gore – dole, na taj način će glazura lepo da se rasporedi po kolaču i biće bez linija od premazivanja i crtica.
Ostaviti na hladnije mesto, ne u frižider da se kolač potpuno ohladi i glazura stegne.
Kolač se seče sutradan u kockice, štanglice, rombove.
Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar