srijeda, 18. studenoga 2015.

Ledene kocke

U receptu sam pisala dve mere, manju i veću, ( jedna je za pleh 25 x 35 cm, a druga za 19 x 19 xm ), pa kome kako odgovara. Preporučujem manju za sutra, da se pojede, a prekosutra već može opet neki manji kolač. Jednostavne za pripremu, a sastojke uglavnom već sve imamo kod kuće, tako da ledene kocke se brzo i lako pripremaju.

Sastojci:
  • 5 jaja / 2 jaja
  • 5 kašika brašna / 2 kašike
  • 6 kašika šećera / 2 kašike
  • 3 kašike kakaoa / jedna puna
  • 1/2 praška za pecivo / na vrh kašičice
Sirup:
  • 250 ml vode / 100 ml
  • 4 kašike šećera / 2 kašike
Krem:
  • 1l mleka / 500 ml
  • 80 gr brašna / 40 gr
  • 80 gr gustina / 40 gr
  • 10 kašika šećera / 5 kašika
  • 250 gr margarina / 100 gr
Glazura:
  • 200 gr čokolade / 100 gr
  • 4 kašike ulja / 2 kašike
  • 2 kašike mleka / 1 kašika
Priprema:
U jak šne umutiti belanca sa šećerom, pa dodati žumanca jedno po jedni uz mućenje.
Pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo pa dodati umućenoj smesi i izmešati.
Pleh pouljiti i posuti brašnom ili kakaom, pa istresti smesu.
Staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Kada stavite tepsiju smanjite na 180 pa pecite oko 20 minuta, zavisno od rerne. Testirajte čačkalicom.
Pečen biskvit ostavite da se hladi u plehu.
Dok se kora peče pravite krem.
Pomešajte gustin, brašno i šećer sa malo hladnog mleka a ostaatak stavite da provri.
Kad provri zakuvajte smesu i mešajte dok se ne zgusne.
Kada se zgusnulo sklonite sa vatre da se ohladi.
Kada se kora ohladila skuvajte sirup. Neka voda i šećer kuvaju desetak munuta pa prelijte koru tako u plehu.
Kada se krem ohladio ulupajte margarin pa mu dodavajte ohladjen krem uz mućenje.
Dodavajte krem margarinu a ne obrnuto.
Na koru nanesite sav krem i poravnajte.
Sve radite u plehu u kojem se pekla kora.
Za glazuru na laganoj vatri zagrejte ulje i mlek pa dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se sve potpuno ne otopi.
Prelijte preko kolača.
Malo poravnajte nožem pa onda protresite pleh levo i desno i gore i dole da se čokolada fino slegne i izjednači.
Ostavite u frižider 2h pa poslužite.
Stavljanjem mleka u čokoladu ona neće pucati kada se izvadi iz frižidera, ali pazite ne smete da preterate jer će onda ostati lepljiva.
Napomena: Postupak pripreme je potpuno isti i za manji pleh s’ti što se sirup kuva 5 minuta.

2 komentara: