srijeda, 9. ožujka 2016.

Šnenokle

Jedna stara, skoro zaboravljena poslatica omiljena u svim domovima. Jako davno je nismo jeli pa čeprkajući po receptima po “netu” i smišljajući sta bih lagano, slatko napravila, videh jednu sliku koja me za sekund vratila u detinjstvo pa sam izvukla stari kuvar, valjda jos od moje bake i nasla tamo jedan recept za šnenokle i krenula da ga pravim. Nadala sam se da je to taj. Da, to je taj. Prvobitno sam sve napisala odokativno, ali evo popravljam, merila sam.



Sastojci za beli deo:
  • 6 belanaca
  • 1l mleka
  • 1 kašika šećera
  • 4 vanilin šećera
Žuti deo:
  • 2 kašike brašna
  • 6 žumanaca
  • 2 kašike šećera
Priprema:
Dobro ulupati belanca sa šećerom, mutiti najmanje 10 minuta, da se dobije baš jak šne.
Za to vreme na vatru staviti da provri mleko sa vanilin šećerom. Od tog mleka odvojte 5 kašika trebaće vam za fil.
Kad provri smanjiti vatru pa kašikom spuštati  belanca, preporučujem manje da grabite manje jers e naduvaju.
Stavljati po 2 ili 3 ” oblačića” po 10 sekundi svaku stranu. jednu stranu pa renete drugu jos 10.
Rešetkom sa rupicama vaditi oblačiće u drugu posudu, dobro ih ocediti.
Kada završite sa belancima umutite žumanca, brašno, šećer i mleko koje ste ostavili pa zakuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Fil ne sme biti ni pregust.
Ovim filom dok je još vruće zalijte oblačiće i ostavite da se hladi.
Možete sve rasporediti u više posudica, pre će se ohladiti.
Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar