petak, 11. ožujka 2016.

Rafaelo kocke



Sastojci i priprema:
Za one koji vole kremaste kolače, predivne kocke…
Sastojci za koru:
  • 6 bjelanjaka
  • 250 grama šećera
  • 50 grama kokosovog brašna
  • 100 grama brašna-koristila sam oštro brašno
  • 1/2 kesice praška za pecivo
Za poljev:
  • 2 dcl mlijeka
Za fil:
  • 6 žumanjaka
  • 2 kesice pudinga od vanilije
  • 4 kašike brašna-koristila sam oštro brašno
  • 15 kašika šećera
  • 1 l mlijeka
  • 250 grama maslaca
  • 2 dcl slatke pavlake
Za posip:
  • 50 grama kokosovog brašna
  • malo pečenih lješnika
Način pripreme:
Od 6 bjelanaka umutiti čvrst snijeg, pa dodati 250 grama šećera. Mutiti mikserom još malo, pa dodati kokosovo brašno i pšenično brašno izmiješano sa praškom za pecivo. Sad mutiti kašikom bez miksera.
Staviti da se peče u rernu zagrijanu na 200 stepeni, i odmah smanjiti na 180. Ispeći koru, pazeći da ostane bijela (od 15 do 20 minuta).
Ostaviti ispečenu koru da se ohladi, pa je preliti sa 2 dcl vrelog mlijeka.

Fil:
U zdjeli dobro izmiješati 6 žumanjaka, 2 kesice pudinga od vanilije, 4 kašike brašna, 15 kašika šećera i 2 dcl mleka.
8 dcl mlijeka staviti da prokuha, pa kad prokuha dodati mu masu od žumanjaka i skuhati je kao puding.Ostaviti da se ohladi.
Kad se ova smjesa ohladila, izmiješati je sa maslacem (prethodno dobro umućenim). Dodati i 2 dl umućene slatke pavlake.
Kad se doda šlag od slatke pavlake, više se ne muti mikserom, nego polako drvenom kašikom.
Na koru staviti fil, pa odozgo posuti sa oko 50 grama kokosovog brašna.
Ostaviti da se ohladi, pa isjeći na kocke, a na sredinu svake staviti po jedan pečeni lješnjak.
Velićina tepsije je dimenzije 20 cm x 32 cm.
Izvor Recept za njenu kuhinju.

Nema komentara:

Objavi komentar