Sastojci:
- 400 ml tople vode
- 200 ml jogurta
- 40 gr svežeg kvasca ( 10 gr suvog )
- 1 kg mekog brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli ( ili po ukusu )
- 500 gr sitnog sira
- 250 gr svežeg spanaća
- 250 gr margarina
- 2 žumanca
- 50 ml ulja + 4 kašike
Priprema:
Kvasac i šećer dodati toploj vodi i izmešati.
Kada promešate dodajte otprilije 400 gr brašna i so i opet promešajte.
Zatim dodati ulje, jogurt i još toliko brašna i sad sve to dobro izraditi kašikom.
na kraju dodati brašna toliko da se umesto glatko testo. Za izradu je dovoljno 900 gr brašna, ostatak nam ostane kada testo bude trebalo da se premesi i pri razvlačenju.
Umesiti testo, preliti sa 2 kašike ulja i namazati ga okolo, pa ostaviti da nakisne i udvostruči se.
Za to vreme obariti spanać. Staviti vodu da provri pa kad provri dodati listove spanaća i ostaviti 2 – 3 minute da se kuvaju.
Procediti, oprati hladnom vodom, stisnuti da se dodatno ocedi.
Iseckati i dodati siru koji smo posolili ako nije slan. Sve izmešati.
Nadošlo testo
Nadošlo testo premesiti i razvući u pravugaonik, otprilike 40 x 60 cm ( slika )
Narendati margarin na celu površinu pa uviti užu stranu u rolat. ( slika )
Ostaviti rolat da odmori 10 minuta pa razvlačiti.
To je i najteži deo posla jer se rolat sam po sebi razvlači više u dužinu nego u širinu.
Meni ne stane ceo na sto pa ga ja kada ga razvučem po celoj dućini stola presečem ( slika ) i sklonim taj jedan deo pa deo koji sam ostavila naknadno još razvučem, da bude debljine 0,5 cm.
Razvući prvo testo na širinu otprilike 60 cm i dužinu 40 cm.
Preseći vodoravno na dva jednaka dela ( slika ) i premazati sa mešavinom sira i spanaća.
Oba dela uviti u rolatić ( slika ) iseći na debljinu 1 – 1,5 cm i redjati u tepsiju ( slika )
Preseći vodoravno na dva jednaka dela ( slika ) i premazati sa mešavinom sira i spanaća.
Oba dela uviti u rolatić ( slika ) iseći na debljinu 1 – 1,5 cm i redjati u tepsiju ( slika )
Premazati mešavinom umućenog žumanca i ulja koje nam je preostalo i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni 20 minuta zavisno od rerne, ili dok fino ne porumene.
Prijatno.
Prijatno.
Nema komentara:
Objavi komentar