nedjelja, 13. ožujka 2016.

Kremaste jaffa kocke

Kremaste jaffa kocke su doista jedan od kremastijih kolača koje sam napravila u zadnje vrijeme. Nekako mi se sasvim slučajno dogodilo da uglavnom pečem nekakve prhke kolačiće, pite ili rolade pa smo se svi skupa pomalo zaželjeli kremastih kolača. A kremasti kolači nešto su u čemu svim osjetilima volimo uživati, naročito kada se nakon poslijepodnevne šetnje po gradu vratimo kući, zapalimo našu malu peć na drva koja domu daje baš posebno topli ugođaj, skuhamo si kavicu i kakao i polako uživamo svatko u svojoj kremastoj poslasticu na tanjuru. Kremaste jaffa kocke nisu ni najjednostavniji, a bome niti najkompliciraniji kolač koji sam radila, ali su fine baš jako. Jaffa keksi, koji u stvari naziv dobili po vrsti naranče svijetle kore koja se zove jaffa i koja raste u Izraelu i suptropskoj regiji, te navodno ima sladak okus i lijep miris, u kremi daju kolaču baš jednu osvježavajuću notu. S obzirom da u ovu kremu uopće ne ide brašno, prilično je prozračna i lagana, ali će vam za nju trebati dvije vrećice želatine fix kako bi se održala čvrstom. Ako želite možete ovaj kremati kolač napraviti i u formi torte, samo ćete morati koristiti manji okrugli kalup (22 cm promjera), a sve ostalo je isto kao u receptu što slijedi…



POTREBNO:
Za biskvit:
  • 5 bjelanjaka
  • 6 žlica brašna
  • 6 žlica šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • I još: 150 ml mlijeka za preljev pečenog biskvita
Za kremu:
  • 5 žumanjaka
  • 120 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 400 ml mlijeka
  • 2 vrećice želatine fix
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 10 kom jaffa keksa
  • 100 g čokolade za kuhanje
PRIPREMA:
  1. Za biskvit miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti. Tada dodati šećer, promiksati dok ne postane ravnomjerno sjajno, a potom dodati i prosijano brašno sa praškom za pecivo. Masu rasporediti preko lima za pečenje srednje veličine, prethodno namazanog maslacom i pobrašnjenog. Peći u pećnici na 180ºC 20-25 minuta. Još vrući biskvit preliti hladnim mlijekom. Pustiti da se ohladi i dobro upije svo mlijeko.
  2. Za kremu miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Mlijeko zakuhati u lončiću, smanjiti vatru pa uliti smjesu od žumanjaka i šećera. Uz miješanje kuhati 3-4 minute na laganoj vatri. Maknuti sa štednjaka, pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu, pa umiksati želatinu fix. Dodati tada i posebno tučeno vrhnje za šlag, te na kraju čokoladu i jaffa kekse istrgane na sitne komadiće. S obzirom da imam multipraktik, ja sam i čokoladu i jaffa kekse samljela u njemu, jer nemam nimalo lijepo iskustvo ni sa struganjem niti sa sjeckanjem jaffa keksa koji se zbog onog želatinoznog dijela uvijek lijepe i razvlače…Dakle, ako nemate multipraktik, onda jaffa kekse probajte što sitnije nasjeckati, a čokoladu naribati na krupniji ribež. Ovako dobivena krema je prilično rijetka, no ne brinite, nakon stajanja u hladnjaku već nakon par sati će se stisnuti.
  3. Preko ohlađenog biskvita preliti kremu, poravnati i pustiti da se dobro ohladi. Ukrasiti po želji dodatnim slatkim vrhnjem ili struganom čokoladom.
Dobar tek!
Recept u slikama:












Nema komentara:

Objavi komentar