Kakao kocke jedan su od onih kolača koji ispečete sebi za dušu, naročito ako volite sočne biskvite. Pa kada se u jedan takav super sočni biskvit sa kakaom i maslacom umiješa blaga kremica od pudinga, pa kada sve skupa posipate sitnim mrvicama napravljenim od maslaca, brašna i šećera, možete biti sigurni da će vam sva čula uživati pri kušanju ovog jednostavnog, a tako fantastičnog deserta koji me je totalno oduševio. Izvorni recept za ovaj kolač sam pronašla pod nazivom Pruski kolač u jednoj lijepoj kuharici Bakini najbolji kolači kojom sam se nedavno počastila, svidjela mi se jako ta ideja s mrvicama, pa su tako uz moje male preinake nastale kakao kocke. Možda će vam se učiniti da je 250 g maslaca previše za jedan kolač, ali upravo taj maslac je krivac za tu predivnu fuziju mirisa i okusa, ali i sočnost kolača pa ga nikako nemojte mijenjati margarinom, ili možda smanjiti količinu. Ja sam doista uživala u spravljanju ovog kolača, a posebno su me oduševile te male slatke mrvice kojima se kolač posipa prije pečenja i koje mu daju posebno finu hrskavu koricu ispod koje se krije sočni biskvit sa kremom od pudinga. Ma, nešto predivno, i nešto što morate probati šro prije!
Za biskvit:
- 4 jaja
- 200 g maslaca
- 180 g šećera
- 180 g brašna
- 5 žlica kakaa
- 1 prašak za pecivo
Za kremu:
- 1 puding od vanilije
- 350 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
Za mrvice:
- 110 g brašna
- 50 g maslaca
- 50 g šećera
POTREBNO:
- Za biskvit miksati maslac sobne temperature (ako je pretvrd, stavite ga u mikrovalnu na 30 sekundi) sa šećerom par minuta. Umiješati u tu smjesu jedno po jedno jaje. Na kraju umiješati kakao, prašak za pecivo i brašno.
- Za kremu skuhati puding sa šećerom u predviđenoj količini mlijeka. Na kraju dodati kiselo vrhnje i dobro promiješati.
- Za mrvice pomiješati brašno i šećer, dodati maslac izrezan na komadiće pa rukama napraviti mrvice od ove smjese.
- U namašćen i pobrašnjen lim srednje veličine (moj je 25×35 cm) izručiti biskvitnu smjesu. Dosta je gusta pa je pažljivo žlicom razmažite preko cijele površine lima. Preko biskvitne smjese rasporedite u malim hrpicama kremu od pudinga. Uz pomoć žlice napravite mramorni efekt po površini biskvita tako da žlicom potežete u svim smjerovima po cijelom limu. Preko svega toga rukama posipati pripremljene mrvice.
- Kolač peći u pećnici na 175ºC 30 minuta.
- Pečeni kolač posipati šećerom u prahu i poslužiti rezano na kocke. Dobar tek!
Recept u slikama:
Nema komentara:
Objavi komentar