Jogurt pita jedan je od onih kolača čiji se recept sigurno nalazi u većini bilježnica s receptima naših mama i baka u raznim verzijama i svojevrsan je klasik među domaćim kolačima, naročitama pitama od prhkog tijesta. Okusom je vrlo slična kao pita od sira, jer joj je i nadjev slične mliječne strukture, samo što je ovaj daleko prozračniji i nekako lakši, mekši. Iako joj je naziv jogurt pita, u nadjev je preporučljivo staviti i pokoje kiselo vrhnje, a klasični tekući jogurt zamijeniti čvrstim jogurtom jer će nadjev tako biti kompaktniji. Pite su ustvari kolači koje ja ne volim previše. Jednostavno od djetinjstva valjda postoji taj animozitet prema pitama i kolačima od prhkog tijesta i to iz isključivog razloga jer su se u to doba pretežno pekli takvi kolači, a puno manje oni ‘pravi kremasti’ kakve sam oduvijek obožavala. No, kako to obično biva kad čovjek odraste, sve više počne cijeniti neke sasvim obične stvari. Vjerovatno se zato i dogodilo da su pite u zadnje vrijeme postale vrlo česti kolači koje spremam, a s obzirom da ih radim u doista raznim varijacijama i sa raznim nadjevima, nema straha da ih moji zamrze kao što je bio slučaj sa mnom kad sam bila mala i doista ih vole jesti. Jogurt pita definitivno im je jedna od omiljenih i teško je uopće odlučiti da li im je bolja topla ili hladna jer uvijek gotovo polovica lima nestane dok je pita još vruća i još onako, ‘drhtavog’ nadjeva Meni osobno, jogurt pita je savršen kolač iz više razloga: priprema je jednostavna i doista volim kolače koji se mogu kompletni gurnuti i pećnicu i tako ispeći bez naknadnih filanja i mudrolija, a o tom prefinom spoju mirisnog, prhkog tijesta koje se od gore fino nariba i zapeče i kremastog mliječnog, gotovo pahuljastog nadjeva ne mogu trošiti previše riječi. Jednostavno, jogurt pita je nešto što morate probati (ako već niste) jer sam sigurna da će vas oduševiti kao što je i mene.
POTREBNO:
Za prhko tijesto:
- 350 g brašna
- 140 g šećera
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 4 žumanjka
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 180 g margarina ili maslaca
Za nadjev (za jogurte i vrhnje mjera su pakiranja od 180g):
- 250 g šećera
- 2 čvrsta jogurta
- 2 tekuća jogurta
- 2 kisela vrhnja
- 1 vanilin šećer
- 5 žlica oštrog brašna
- 4 bjelanjka
PRIPREMA:
- Za tijesto, pomiješati brašno sa šećerom, praškom za pecivo, soli i vanilin šećerom. Dodati žumanjke, kiselo vrhnje i margarin izrezan na komadiće. Mijesiti rukama kako biste u početku dobili sitne mrvice, a potom gnječeći dlanovima umijesili glatko prhko tijesto. Tijesto podijeliti na dva dijela i omotati folijom. Jedan dio pospremiti u hladnjak, a drugi dio u zamrzivač.
- Za nadjev pomiješati jogurte i vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom. Postepeno umiješati i brašno te na kraju čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
- Onaj dio tijesta koji je bio u hladnjaku razvaljati na veličinu dna lima u kojem će se pita peći i premjestiti ga u lim koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Preko tijesta istresti nadjev, a potom preko nadjeva naribati na ribež ravnomjerno onaj dio tijesta koji je bio u zamrzivaču.
- Sve skupa peći u pećnici prethodno ugrijanoj na 175ºC 35 minuta.
- Pečenu pitu po želji posipati šećerom u prahu.
Recept u slikama:
Nema komentara:
Objavi komentar