srijeda, 9. ožujka 2016.

Čupavci

Čupavci, moj kolač iz detinjstva.  Valjda sam ga najviše puta pojela. Osim kokosa mogu se uvaljati i orahe i lešnike. Probajte, odlični su.



Biskvit:
  • 3 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 13 kašika ulja
  • 1dl mleka
  • 16 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
Preliv:
  • 1,5dl mleka
  • 150gr čokolade za kuvanje
  • 150gr margarina
  • 150gr šećera
  • 100gr kokosa
Priprema:
Ulupajte belanca pa dodavajte šećer, kašiku po kašiku. dodajte žumanca jedno po jedno uz mućenje. Dodajte mleko pa sjedinite. na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo. Smesu istresite u četvrtast pleh srednje veličine i pecite na 180 stepeni. Pečen biskvit ostavite da se malo prohladi pa tek onda secite. Nemojte vreo jer će se kruniti, bolje je kad malo se prohladi.
Spojite margarin i mleko i stavite da se lagano tope. Kad je margarin skoro otopljen dodajte čokoladu i šećer pa nastavite otapanje uz mešanje.
Kad se otopilo i provrilo, ostavite još 2-3 minute, pa skinite i prohladite. Ohladjene kockice uvaljajte u ovaj sirup pa u kokos.
Isecite okrajke pre sečenja kockica da bi vam sve bile lepe i jednake. Ne bacajte, umočite ih pa pojedite.

Nema komentara:

Objavi komentar